• SOBOTA 27. 2. od 17:00 Divadlo Micky Myšákové / Plešatá zpěvačka
    absurdní drama / 50 min. / KC Střelnice

Autor: Eugéne Ionesco
Režie : Lenka Marková
Herci : Adéla Vojtěchová, Šárka Vltavská, Zuzana Pustaiová, Viktor Polák, David Pustai, Jan Zeman

V obydlí manželů Smithových se v devět hodin rozehrává "antihra" Eugéna Ionesca, která nechá tyto středostavovské Angličany konverzovat o ničem, ačkoliv jejich rozhovor ještě na začátku dává trochu smyslu. Pan a Paní Smithovi jsou po večeři, žena mluví o všem možném, zatímco muž čte noviny. Pak se jejich hovor přesune k rodině, kde zemřel Bobby Watson. Problémem je, že všichni, ať jsou to osoby mužského nebo ženského pohlaví, se jmenují Bobby Watson a nejde je rozeznat ani podle zaměstnání, protože všichni pracují jako obchodní cestující. V jejich malé hádce je vyruší služebná Máry vracející se z kina, aby jim oznámila, že venku již hodiny čekají manželé Martinovi, kteří se neodvážili vstoupit bez vyzvání služebné. Proto Smithovi odchází do jiného pokoje se převléknout a na scénu vstupuje nový manželský pár.

Pan a Paní Martinovi si k sobě sednou a započnou konverzaci. Protože se ještě "neznají," každý nadhazuje otázku, kdy ke svému překvapení zjišťují, že bydlí ve stejném bytě, oba mají dvouletou dceru Alici a dokonce přijeli stejným vlakem, přesto si jeden druhého nepamatují. Jako by situace nebyla již tak dost absurdní, přijde na scénu Máry, obeznámí nás s fakty, že pan Martin není Donald, paní Martinová není Alžběta, tudíž ani nejsou manželé, a že Máry je ve skutečnosti Sherlock Holmes.

Pak se konečně oba manželské páry sejdou a začnou si povídat příhody. Když se k nim pak ještě přidá požárník hledající oheň, který tu jistě musí být nebo alespoň bude, vznikne kroužek osob mluvících zaujatě o ničem. Po požárníkově odchodu se navíc Smithovi a Martinovi začnou přebíjet slovními spojeními plnými nonsensů, což vyústí v náhlou tmu. Když se rozsvítí, vidíme stejný začátek - vše se opakuje...

 

Divadlo Micky Myšákové, Jablonec n. Nisou

V našem případě se o žádný soubor s dlouholetou tradicí nejedná. Jde o skupinu nejstarších studentů (někteří jsou již absolventi) literárně-dramatického oddělení Základní umělecké školy v Jablonci nad Nisou, která nazkoušela "Plešatou zpěvačku" jako absolventské představení. To jsme odehráli celkem třikrát (2x Klub Na Rampě a 1x Klub Woko v Jablonci nad Nisou). Hlavním motivem přihlášení se na přehlídku "Modrý kocour" není nějaké soutěžení nebo touha po "postupech", spíše bychom si to ještě chtěli zahrát a také, pokud to bude možné, zhlédnout i jiná představení. ***Literárně-dramatický obor ZUŠ Jablonec má 50 žáků-studentů, to znamená 5 základních skupin, 7 přednesových a dvě souborové. Soubor LDO se tedy mění podle toho, jak se "mění" a dorůstají studenti.



PARTNEŘI FESTIVALU
  • Agro Sychrov
  • Rekuper
  • Ministerstvo kultury ČR
  • Liberecký kraj
  • Město Turnov
  • Kulturní centrum Turnov
  • Turnovsko v akci
  • Tiskárna UNIPRESS