Herecká dílna s Frankem Weisse

vede Frank Weisse (Německo)


herecká dílna festivalu Modrý kocour 2020 herecká dílna festivalu Modrý kocour 2020 herecká dílna festivalu Modrý kocour 2020

Herecká dílna Modrý kocour Turnov 2020, foto Pavel Charousek


„Divadlo by nemělo pouze interpretovat realitu, ale mělo by ji pomáhat změnit.“ - Augusto Boal

„Umění je delší než život“ - Lee Strasberg


Herecká dílna je určena nejen pro herce, ale i pro scénáristy a pro všechny, kteří chodili do divadla doposud pouze jako diváci. Během workshopu používáme divadelní techniku „Method Acting“ Konstantina Sergejeviče Stanislavského a dále vyvinutou Lee Strasbergem. Je to metoda herectví, která měla zvýšit přirozenost a intenzitu hereckého výkonu tím, že umožnil herci najít roli v sobě a sloučit ji pomocí nástrojů, které si sám vyvinul. Mezi slavné studenty Strasberga patří například James Dean, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Paul Newman, Robert De Niro a další, třeba Johnny Depp, Angelina Jolie, Jack Nicholson a Anthony Hopkins, kteří se neučili přímo od Lee Strasberga.


Účastníci se dozvědí, co se skrývá za termínem „Legislativní divadlo“ a během workshopu budeme aktivně využívat „Procesní divadlo“, dosud nepříliš známou formu divadla. „Procesní divadlo“ je forma divadla, která se zabývá aktivně improvizací a zaměřuje se na příčiny a důsledky narušení komunikačních schopností a souvisejících překážek (většina problémů vzniká kvůli nedostatku komunikace). Procesní divadlo pracuje intuitivně, improvizuje, interaguje s prvky epického divadla, je pokusem o další rozvoj „Divadla utlačovaných“, které založil Augusto Boal. Tato forma divadla je velmi vhodná pro zdokonalování her prostřednictvím interaktivních zkoušek. V neposlední řadě se budeme zabývat i Neviditelným divadlem.

Nejedná se o přednášku nebo přeříkávání monologů z papíru. Jedná se o workshop, při kterém se hraje, běhá se, křičí anebo se absolutně mlčí. Je to workshop, při kterém se ze skupiny herců skrze hru stává kolektiv. Workshop, kdy je student skoro neustále v pohybu, ale neřeší se jeho fyzická zdatnost.


A v neposlední řadě mohou účastníci zafungovat jako scénáristé, kteří společně zaznamenají průběh workshopu. Kdo ví, možná vznikne skvělá divadelní hra. Jako výsledek dílny totiž nevylučujeme krátké představení, které uvedeme během festivalu. Rozhodneme se společně.


Studenti nepotřebují nic jiného než oblečení, ve kterém můžou ležet na zemi, skákat a běhat, dále šátek či šál, jeden pár tkaniček a blok a tužku na zápisky.


Dílna bude probíhat v českém jazyce, ale je také vhodná pro účastníky, kteří mluví anglicky, německy, slovensky, maďarsky, polsky nebo kteří vůbec nemluví.

Maximální počet účastníků je 20!



Frank Weisse

Frank Weisse

Frank se narodil, vyrostl a studoval v Německu. Už jako dítě hrál divadlo. Studoval literaturu, věnoval se psychologii, absolvoval v oboru literární věda. Frank je certifikovaný kulturní manažer a školil se mj. na Mezinárodní teatro-terapeutické konferenci v Olomouci.


Pracuje jako performer, hudebník, kulturní manažer, učitel německého jazyka (vyučování pomocí divadelních technik). Píše povídky, básně, pohádky a scénáře.

Frank je iniciátorem, scenáristou a hercem prvního experimentálního dokumentárního filmu s tzv. neviditelným divadlem. Film "Inner noise" dokumentuje situace v pohraničním městě Görlitz (DE) - Zgorzelec (PL) v době pohraničních kontrol.


Vede workshopy intuitivního psaní, improvizačního divadla a divadelní dílny s alternativními a experimentálními formami divadla (jako např. "Divadlo Utlačovaných") v mezinárodních projektech v různých státech, např. divadelní workshop během mezinárodního filmového festivalu Festival International du Film de Nancy „Aye Aye“ (Francie). Frank se věnuje i teatro-terapeutické práci v krizových oblastech v Arménii, Gruzii a na Ukrajině.




Herecká dílna se bude jako již tradičně konat v Kulturním Centru Střelnice, Markova 311, Turnov. Dílny 2024 budou probíhat ve čtvrtek 15. 2. od 13 h, dále v pátek 16. 2. a v sobotu 17. 2. dle domluvených časů.
V neděli 19. 2. proběhne vystoupení pro veřejnost.

Upozorňujeme, že časy workshopů v následujících dnech budou domluveny se všemi účastníky tak, aby byla možnost navštívit zajímavá divadelní představení.

UBYTOVÁNÍ

Ubytování si zajišťuje každý účastník sám! Penzion Na VýšinceHotel Karel IV nabízejí ubytování za zvýhodněnou cenu. Prosím, ozvěte se jim co nejdříve pro rezervaci s informací, že jste účastníky festivalu a platba proběhne individuálně na recepci hotelu při Vašem příchodu. Více informací o ubytování naleznete v přihlašovacím formuláři.

STRAVOVÁNÍ

Pro účastníky dílen je možné objednat večeře od čtvrtka do soboty a obědy od pátka do neděle, cena za porci bude letos cca 130 Kč. Strava bude letos bude opět vegetariánská. Pokud si přejete objednat obědy či večeře, zaškrtnětě příslušné kolonky v přihlašovacím formuláři.


Cena dílny 2024


Účast na dílnách (bez ubytování)
2500 Kč Poplatek zahrnuje:
  • vstup na tři dny dny dílen (čtvrtek, pátek a sobota)
  • permanentku na celý festival

Přihlášky jsou platné pouze s platbou předem na účet festivalu Modrý kocour č.ú.: 2401383873/2010. Do poznámky příjemci k platbě uveďte Vaše jméno.

Abychom zachovali kvalitu práce a komunikace během dílen, kapacita je omezena!


Přihlášky na dílnu 2024 vyplňujte zde:


Přihláška na dílnu →

PARTNEŘI FESTIVALU