ČTVRTEK 16. 2. 19:00

BULŠIT ANEB PODEZŘELÝ ANALFABET

Rádobydivadlo Klapý

Groteskní komedie o fenoménu dnešní doby.

75 min. / KCT Střelnice / vstupné 100 Kč (80 Kč studenti)

BULŠIT ANEB PODEZŘELÝ ANALFABET BULŠIT ANEB PODEZŘELÝ ANALFABET BULŠIT ANEB PODEZŘELÝ ANALFABET

Groteskně absurdní spojení jednoaktové hry Analfabet a fragmentů hry Podezřelá osoba od Branislava Nušiće, kterou napsala Petra Vitez Petao. A druhý podtitul je „Blbci v Čechách“. Neboť dle úředních zpráv z roku 1873 jest v Čechách 998 blbců. Přišel by tudíž v Čechách 1 blbec na 5116 obyvatel. O příčině zvláštního úkazu je nejpodstatnější domněnka Francouze Saint-Layera, který nehledá příčinu onemocnění v plemenu nebo rodině, ani v zaměstnání či bídě, nýbrž v pramenité vodě, praví zpráva z Národních listů v roce 1875. Analfabet u nás vyšel přesně o devadesát let později. Náhoda? Nemyslíme si…

Inscenací se snažíme postihnout fenomén dnešní doby a to bulšit. Bulšit jako pojem pro žvást, blábol, cancání, kecy, mlácení prázdné slámy, pindání, tlachání, velkohubost. Žvanilové mívají narcistické rysy, bývají nečestní, mají nižší skóre osobnostního rozměru, nižší míru sebeúcty a chlubí se. Odpovědnost za svá sdělení žvanilové nepřejímají.

Autor inscenace: Branislav Nušić, Petra Vitez Petao

Překlad: Jaroslav Urban a Branka Kubešová

Režie: Jaroslav Kodeš

Dramaturgie: Petra Richter Kohutová

Hrají:
Jonáš Filip – Okresní náčelník, Hejtman, Předseda|
Jakub Ružbatský – Pan Mika, absurdní servila
Vít Šťastný – Pan Sveta, intrikánský slídič
Lenka Svobodová Šťastná – Andja, protřelá vampice
Tereza Šťastná – Vera, natržená naivka z rodu drsoňů
Ladislav Valeš nebo Pavel Macák – Rista, strážník, zemitý blb

Autor předlohy: Branislav Nušić

Autor úpravy: Petra Vitez Petao

Hudba: Brass Band Rakovník, Julius Fučík a neznámý klavírní umělec

Výtvarník: Pavel Macák

Rádobydivadlo Klapý

Rádobydivadlo Klapý je spolčení divadelníků z mnoha sídel České republiky. Ačkoli poštovní adresa odkazuje na malou vesničku pod hradem Hazmburk, místních je v souboru poskrovnu. To proto, že se členská základna do jisté míry proměňuje s každou novou inscenací. Sjíždíme se na zkoušky i představení z mnoha koutů severních i středních Čech, a také z Prahy. Motorem pro věčné kočování za i s divadlem, je pak naše společná láska k divadlu a přání dělat ho co nejlépe. Zakladatelem a současně i principálem a režisérem Rádobydivadla je Ladislav Valeš. Při vzniku na podzim roku 1986 byli tři herci a jeden režisér. Dnes jádro spolku čítá přes třicet členů a tři režiséři. A pak je tu velká skupina spolupracovníků.

Více na www.radobydivadlo.cz


Zpět na PROGRAM...

PARTNEŘI FESTIVALU