Mario Kubaš

Mario Kubaš

prezident festivalu Žlutomodrý kocour
mario@festival-modry-kocour.cz
Manažer, kreativní producent, jachtař, publicista a univerzitní pedagog


Mario Kubaš se začal věnovat herectví na gymnáziu a pod vedením Petra Hakena se postupně dohrál ke slovům Jana Císaře: „Pane kolego, měl byste jít na DAMU.“ Stalo se tak v Úpici v roce 1998. Tak tam šel, vzali ho a potom zase odevzali. Přestěhoval se proto na rok do Prostějova za divadlem Hromadná procházka.

Zlákán však byl poté filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně, kde studoval uměnovědy, estetiku a religionistiku, pak zpět Praha žurnalistika, pak pařížská Sciences-Po kulturní management, pak doktorát na Univerzitě Karlově. Během studií hrál v bezmála deseti filmech (mj. Děvčátko, Pusinky, U mě dobrý, Bobule, ), za roli Karla v Děvčátku dostal cenu za nejlepší mužský herecký výkon na mezinárodním filmovém festivalu v Soluni.

V letech 2009 – 2014 a 2019 – 2024 působil v kulturní redakci České televize jako redaktor, editor a moderátor. V současnosti ho čeká velká výzva, kdy přijal nabídku Televize Nova, aby se stal hlavou - kreativním producentem největšího a nejdelšího českého seriálu Ulice, který se skrze příběhy několika rodin snaží vykreslovat podobu české společnosti bezmála dvacet let.

Přednáší na domovské katedře Arts Managementu VŠE kulturní management, média a ekonomiku kultury. Každoročně na tamní půdě pořádá International Week of Arts Management, kam zve přední odborníky na kulturní management z těch nejprestižnějších evropských univerzit. Je hostujícím pedagogem na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, Erasmus Brussels University of Applied Sciences and Arts a Artesis Plantijn University College Antwerp. Stal se stipendistou programu vlády Spojených států amerických zaměřeného na studium americké kultury a společnosti, americký velvyslanec jej u sebe doma jmenoval čestným ambasadorem Fulbrightova stipendia.

Mario je spoluzakladatelem e-learningového portálu culturematters.cz. Rád se nerušeně prochází v lese, poslouchá Mahlera, Zelenku či Janáčka, hraje šachy a už se nesnaží dočíst Muže bez vlastností. Je milovníkem moře a jachtingu. Jako kapitán pořádá se svou sailingovou agenturou THIS IS BLUE plavby po všech evropských mořích, severní Atlantický oceán je jeho temnou láskou. Mario se věnuje thajskému boxu a jako bytostný intelektuál a básník se učí za to nestydět.


PARTNEŘI FESTIVALU