Martin Špetlík

Martin Špetlík

technická supervize festivalu
Light designér a majitel několika kaváren


Je osvětlovačem už od gymnaziálních let, kdy mu dal mistr Haken v Turnově poprvé přičichnout ke kumštu. Pro absenci hereckého talentu se z jeviště brzy přesunul na opačnou stranu reflektoru, kde přes drobnou koketerii se studiem architektury zůstal dodnes.

Po angažmá v kamenných divadlech (Dejvické a Švandovo) odešel v roce 2007 na volnou nohu a stal se zakládajícím členem divadelních skupin Tantehorse a Spitfire Company. Od té doby si posvítil na široké spektrum žánrů - na taneční a fyzické divadlo, na činohru, site-specific, muzikály i na operu.

S nájezdnými tlupami kočovných umělců procestoval většinu světa - od Kapského Města po Reykjavík, od Chicaga po Kalkatu a nevynechal ani Brno. V současnosti pracuje pro národní divadla pražská, brněnská i ostravská jako námezdný světelný designér. Totéž udělá i pro lecjaké zpovykané divadelníky, když náhodou zbude čas.

V roce 2013 na něj přišla řada a získal na taneční platformě cenu Světelný design roku. Založil a každoročně organizuje olympiádu divadelních techniků Backstage Battles. Mimo všechnu tu tvrdou práci se věnuje i lektorské činnosti v rámci Institutu světelného designu i mimo něj - učil v Berlíně mimy svítit na jiné mimy, učil v rezervaci Wikwemikong indiánky svítit na indiány a učil i na Jiráskově Hronově, jak odborně zhasnout.

V Praze si otevřel kavárny Kafe DAMU později ještě Kafe Pragovka a pak ještě Kafe Petrohradská ve kterých se konají různé kulturní a hudební akce, a kde po večerech zájemcům nalévá kořalku. Umí jezdit na kole i na mopedu.


PARTNEŘI FESTIVALU